Impreza w stylu Bawarskim „Święto Piwa”
Główna atrakcja
Wspaniałe ludowe przebrania, typowo bawarski klimat, piękne kobiety i tradycyjny kufel smakowitego szlachetnego piwa wraz z preclami i kiełbasą gwarantują niezapomniane przeżycia.
Święto Piwa to wielka wspólna zabawa w bawarskim stylu, pełna śmiechu, śpiewu i dobrego humoru gdzie biesiaduje się przy wspólnych stołach. Po symbolicznym odkorkowaniu beczki piwa rodem z Bawarii gospodarz rozpoczyna oficjalnie święto okrzykiem: Ozapf ist, Angezapft ist! Standardowe są również zakłady, ile razy trzeba będzie uderzyć w beczkę, aby wypadł szpunt. Kiedy już piwo popłynie z beczki pojawiają się ubrane z bawarska kelnerki i podają piwo w tradycyjnych kuflach pozostałym uczestnikom zabawy.
Atrakcje – zabawy
Nie zabraknie również tradycyjnych zabaw i konkursów takich jak:
- konkurs na najbardziej okazały piwny brzuszek,
- slalom z beczką piwa, taniec z kuflami,
- konkurs wiedzy o piwie,
- konkurs serwowania piwa wbijanie gwoździa siekierą,
- rżnięcie drzewa, konkurs jodłowania,
- picie piwa na czas, słodkie jabłko,
- bicie piany,
- karmienie musem jabłkowym z przepaską na oczach,
Jadło i Przekąski
- Golonka Bawarska na warzywach
- Pieczeń w Piwie lub Ćwiartki z kurczaka
- „Weisswurst” Kiełbaski Bawarskie
- Spaztle – kluski
- Sałatka ziemniaczana,
- Słone precle, paluchy z sezamem
- Prażony boczek, kuleczki mięsne
- Prażone orzechy w karmelu
- jabłka w oryginalnej czekoladzie z bita śmietaną
- Ogórki i rzodkiew
- piwo 3l/ osobę
Oprawa muzyczna
- Nagłośnienie
- Oświetlenie
- Strojenie Sali
Konferansjer i Bawarskie dziewczyny
Całą imprezę poprowadzi w iście bawarskim stroju nasz niezastąpiony konferansjer oraz wspaniałe Bawarskie dziewczyny
Charakterystyka Piwa które jest przygotowane specjalnie na tego typu imprezę. Prezentacja prowadzona jest przez Piwowara.
Część I Proces produkcji
Produkcja piwa o wysokiej jakości odbywa się drogą naturalną jednakże przy zastosowaniu najbardziej nowoczesnych rozwiązań technicznych. Wymaga to od producenta sporo wysiłku i licznych zabiegów.
Na początku jest słód
Surowcem podstawowym do produkcji dobrego piwa jest słód browarniany. Do produkcji piwa białego używa się dodatkowo specjalnej pszenicy browarnianej. Są to gatunki szczególnie dobrze kiełkujące. Ziarna świeżo zebranego zboża przyrządzane są w słodowniach na słód. Przedtem jęczmień należy oczyścić, przebrać i przez trzy dni moczy w specjalnie do tego celu przygotowanych dużych pojemnikach. Woda pobudza ziarna do nowego życia. Następnie przechowuje się je w skrzyniach umożliwiających kiełkowanie.
Po tygodniu wewnętrzna warstwa ziarna staje się krucha i rozpuszcza się w wodzie. W zewnętrznej warstwie widoczny staje się kiełek. Gdyby ziarnu pozwoliło się dalej kiełkować, wyrosłaby z niego nowa roślina. Słodownik przerywa w tej fazie kiełkowanie ziarna i suszy tak zwany zielony słód w temperaturze od 85° C do 100° C. Im wyższa temperatura suszenia słodu – tym ciemniejsza jest jego barwa.
Słodowanie ma decydujący wpływ na charakter piwa: jego smak, kolor, intensywność pianki. Decyduje również o jego trwałości. W wyniku kiełkowania następuje rozczepienie się w ziarnie nierozpuszczalnej skrobi, która to w procesie warzenia przeistacza się w rozpuszczalny, ulegający procesowi fermentacji cukier słodowy.
Rozpoczyna się proces warzenia
Słód dostarcza się do browaru. Tutaj miele się go w dużych młynach, następnie miesza w kadziach zaciernych z czystą, miękką i neutralną w smaku wodą. Browarnik przygotowuje w ten sposób zacier słodu. Zacier ten podgrzewany jest stopniowo przez dwie do czterech godzin w różnych temperaturach. W określonych temperaturach uaktywniają się enzymy zawarte w słodzie. One to rozkładają skrobię na cukier słodowy i białko na aminokwasy.
W pojemnikach klarujących z zacieru odprowadza się tzw. wysłodziny, które stanowią wartościową paszę dla zwierząt. Brzeczka piwna ścieka do naczynia, w którym gotuje się ją i doparowywuje przez jedną do dwóch godzin. Następnie dodaje się chmiel, który stanowi o gorzkawym smaku i charakterystycznym aromacie późniejszego piwa. Chmiel wpływa też na trwałość i pianę piwa. Czystą beczkę chłodzi się szybko do 5° C i przemieszcza do piwnicy i pozostawia w niej na czas fermentacji.
Od brzeczki piwnej do piwa
Do brzeczki dodaje się drożdże, które natychmiast powodują fermentację. W trakcie fermentacji dochodzi do przemiany cukru w alkohol i kwas węglowy. Dokładnie po upływie tygodnia zamyka się proces głównej fermentacji. Drożdże zostają odprowadzone. Po dokładnym oczyszczeniu można dodawać je ponownie do beczki. Ze względu na zawartość wysokowartościowego białka jak również wysoką koncentrację witamin ceni się je w produkcji artykułów żywnościowych. Dla młodego piwa rozpoczyna się czas dojrzewania w piwnicy leżakowej. W zależności od typu piwa dojrzewanie jego trwa do trzech miesięcy. Zwróćmy uwagę na procesy, które dokonują się w tym czasie. Dojrzewając piwo nabiera ostatecznego smaku. Cukier, który pozostał w nim, w niewielkich co prawda ilościach, ulega zupełnemu rozkładowi. Wytwarzający się kwas węglowy nadaje młodemu piwu swoistej perlistości. Pozostałości drożdży i białka osiadają na dnie i piwo staje się klarowne.
Część II Prezentacja oraz Degustacja – rodzaje piw
Piwo Bawarskie ważone JASNE jest piwem typu pils, dolnej fermentacji o intensywnej goryczce chmielowej. Degustując piwo JASNE wyczują Państwo goryczkę tego piwa przeplatającą się ze smakiem słodu jęczmiennego. Lekkie szczypanie w język powoduje wysycenie piwa naturalnym dwutlenkiem węgla, podczas kilku tygodniowego leżakowania. Dwutlenek węgla w naszym piwie pochodzi wyłącznie z procesu fermentacji podczas, którego drożdże przerabiają cukry na alkohol i właśnie dwutlenek węgla. Piękna jasna barwa tego piwa przepięknie komponuje się z piękną „czapą” długo utrzymującej białej, gęstej piany.
Piwo Bawarskie ważone CIEMNE zostało wyprodukowane przy użyciu wyłącznie naturalnych surowców: słodu, wody, chmielu oraz drożdży dolnej fermentacji. Piwo CIEMNE, jest piwem dolnej fermentacji o delikatnym, wyczuwalnym zapachu karmelu i aromatycznego chmielu. Pijąc to piwo wyczujecie Państwo jego treść i pełność smaku – goryczkę w tym piwie przeplatającą się ze smakiem słodu oraz delikatnym karmelem. Piwo jest nasycone naturalnym dwutlenkiem węgla pochodzącym wyłącznie z procesu fermentacji. Piękna ciemna bursztynowa barwa piwa komponuje się z piękną „czapą” długo utrzymującej się kremowej, lekko brązowej, gęstej piany. Dzięki specjalnie dobranej mieszance różnych słodów jasnych i ciemnych oraz innych uzyskaliśmy smak, zapach i barwę właściwe dla tego rodzaju piwa.
Piwo Bawarskie ważone PSZENICZNE jest piwem górnej fermentacji o wyczuwalnym zapachu: bananowo-goździkowym, cynamonu oraz aromatycznego chmielu. Pijąc to piwo wyczujecie Państwo jego treść i pełność smaku. Goryczka w tym piwie przeplata się ze smakiem pszenicznego słodu. Lekkie szczypanie w język zawdzięczają Państwo wysyceniu piwa naturalnym dwutlenkiem węgla, który pochodzi wyłącznie z procesu fermentacji. Piękna nieco ciemniejsza bursztynowa barwa piwa komponuje się z piękną „czapą” długo utrzymującej białej piany. Piwo Pszeniczne zostało wyprodukowane przy użyciu wyłącznie naturalnych surowców: słodu, wody, aromatycznego chmielu oraz drożdży.
Piwo Bawarskie ważone MOCNE – BOCK zostało wyprodukowane przy użyciu wyłącznie naturalnych surowców: słodu jęczmiennego, wody, aromatycznego chmielu oraz drożdży dolnej fermentacji. Piwo MOCNE – BOCK jest piwem ciemnym mocnym, dolnej fermentacji o wyczuwalnym zapachu karmelu i aromatycznego chmielu. Pijąc to piwo wyczujecie Państwo jego treść i pełność smaku. Doskonale zrównoważoną goryczkę przeplatającą się ze smakiem słodu oraz karmelem piwo to zawdzięcza długotrwałemu procesowi leżakowania. Piwo jest nasycone naturalnym dwutlenkiem węgla pochodzącym wyłącznie z procesu fermentacji. Piękna ciemna bursztynowa barwa piwa komponuje się z piękną „czapą” długo utrzymującej się kremowej, lekko brązowej, gęstej piany. Dzięki specjalnie dobranej mieszance różnych słodów jasnych i ciemnych oraz innych uzyskaliśmy smak, zapach i barwę właściwe dla tego rodzaju piwa. Piwo MOCNE – BOCK zostało wyprodukowane przy użyciu wyłącznie naturalnych surowców: słodu jęczmiennego, wody, aromatycznego chmielu oraz drożdży dolnej fermentacji.
Piwo Bawarskie ważone MIODOWE – Tradycyjne procesy warzenia tego piwa gwarantują niepowtarzalny aromat i smak. Piwo MIODOWE to napój posiadający wyjątkowe walory smakowe, odżywcze i zdrowotne. Dostarcza organizmowi łatwo przyswajalne cukry i białka, a także sole mineralne. Napój ten orzeźwia i pobudza apetyt, działa rozgrzewająco. Chmiel posiada właściwości antyseptyczne, uniemożliwiające rozwój wielu bakterii chorobotwórczych. Obniża napięcie nerwowe. Cudowny złocisty kolor i miodowy aromat nadają mu absolutną unikalność i wyjątkowość. Ulubione przez płeć Piękną. Można je spożywać w postaci „grzańca”.
Proponowane przez nas piwa to gwarancja wysokiej jakości. Ich produkcja odbywa się drogą naturalną jednakże przy zastosowaniu najbardziej nowoczesnych rozwiązań technicznych.